cel mai bun dictionar explicativ

Lucruri mai putin stiute despre DEX online

Dictionarul explicativ al limbii romane este o carte ce nu ar trebui sa lipseasca din nicio biblioteca. Nu cred ca exista cineva care sa nu fi avut probleme lingvistice, iar DEX-ul ramane in acele momente singurul ce ne poate ajuta sa iesim din acestea.

Imi aduc aminte ca acum 30 de ani nu exista nicio casa fara un DEX, chiar daca acesta era scump si greu de procurat. De cele mai multe ori achizitionarea unui DEX putea costa aproape triplu, datorita faptului ca acesta era tiparit in foarte putine exemplare.

DEX-ul online este usor de folosit

Din fericire aceste neajunsuri au fost depasite in ziua de astazi datorita internetului. Un nou DEX si-a facut aparitia de data aceasta in mediu online, iar acesta este usor de accesat si de folosit si este complet gratuit.

Chiar daca informatia nu este sintetizata si ierarhizata (ca in cazul unui DEX obisnuit) aceasta reprezinta un ajutor important deoarece poate fi accesat indiferent de locul in care ne aflam.

Dictionarul explicativ al limbii romane in varianta online a devenit astfel unul dintre cele mai accesate site-uri, atat de catre elevi dar si de cei ce se afla in fata unei dileme lexicale sau lingvistice. Nu mai putin de 1 milion de oameni cauta in fiecare saptamana rezolvarea unor anumite probleme deoarece numarul definitiilor ce pot fi gasite in DEX-ul online depaseste 380.000.

Avantajele acestui dictionare sunt multiple. Nu ma refer numai la usurinta in utilizare si la faptul ca poate fi accesat de oriunde, deoarece consider ca cel mai important lucru ramane faptul ca acesta inglobeaza definitii din peste 40 de dictionare.

Curiozitatile mai putin stiute ale DEX online

Pentru a ne face o idee despre complexitatea site-ului as vrea sa mentionez ca ultimul DEX tiparit include putin peste 65.000 definitii, asadar DEX-ul online contine de peste 3.5 ori mai multe defintii ce sunt puse absolut gratuit la dispozitia utilizatorilor.

Startul acestui proiect a fost destul de greoi deoarece acesta a fost inceput cu titlu de test, dar dezvoltarea ulterioara a facut ca toate definitiile sa fie atent verificate si sistematizate de catre cei mai renumiti specialisti in lingvistica.

Desigur ca exista si lucruri mai putin stiute despre acest proiect. Aceasta a luat nastere in 2001 si a fost gazduit timp de trei ani pe calculatorul initiatorului proiectului, devenind deseori inaccesibil datorita faptului ca uneori calculatorul era inchis.

Initiatorul proiectului este un inginer IT si nu un lingvist asa cum multi dintre noi avem tendinta de a crede, iar proiectul s-a nascut in SUA si nu in Romania.

Acesta a aparut in urma greselilor de limba romana pe care le faceau romanii ce lucrau la MIT ce au devenit rapid un mod de tachinare reciproca.

Proiectul a inceput cu putin peste 30.000 definitii introduse in baza de date de creatorul proiectului, iar dezvoltarea acestuia a fost sustinuta de munca a peste 250 voluntari.

Numarul de vizitatori este urias: peste 2.000.000 viziteaza site-ul in fiecare luna si fac circa 12.500.000 cautari.

DEX online cuprinde cea mai complexa lista de forme flexioane din limba romana.