Dictionarul explicativ al limbii romane ar trebui sa fie o prezenta obisnuita in bibliotecile romanilor. Chiar daca timpurile s-au schimbat iar oamenii nu mai citesc asa de mult ca in urma cu 20 – 25 de ani, un DEX nu trebuie sa ne lipseasca deoarece acesta ne poate lamuri toate dilemele lexicale sau lingvistice de care ne vom lovi.
Dictionarul explicativ exista si in varianta online
Lipsa banilor sau a spatiului din noile biblioteci minimaliste ale secolului 21 nu este o scuza deoarece DEX-ul poate fi consultat acum si in varianta online.
Desi uneori defintiile nu sunt suficient de bine sortate si sistematizate, faptul ca varianta online contine de peste trei ori mai multe definitii si inglobeaza cuvinte si explicatii din 40 de dictionare individuale il fac varianta ideala pentru oricine se confrunta cu dificultati lexicale.
Poate ca multi dintre noi isi pun intrebari asupra celor mai frumoase cuvinte ale limbii romane ce se afla in dictionarul explicativ.
Un lucru cert este faptul ca aceasta lista este de cele mai multe ori subiectiva si difera in functie de preferintele fiecaruia, dar elementul comun este acela ca cele mai frumoase cuvinte ale limbii romane raman cele folosite in poezie.
Limbajul poetic folosit de catre Mihai Eminescu ramane o opera de arta ce trece peste timpuri si reprezinta un pilon central pentru a incerca sa desemnam cele mai frumoase cuvinte ale limbii noastre.
Vocabularul limbii romane contine (conform ultimelor studii) in jur de 200.000 cuvinte, dintre care in jur de 60.000 sunt continute de dictionarul explicativ al limbii romane.
Cele mai frumoase cuvinte raman cele folosite in poezie
Din pacate, din toata gama de cuvinte ale limbii noastre in limbajul cotidian se folosesc numai cateva sute, care au fost deformate de-a lungul timpului si si-au pierdut din semnificatie.
Asa dupa cum mentionam mai sus un top al celor mai frumoase cuvinte ale limbii romane este foarte greu de facut deoarece acesta ramane subiectiv si nu numai prin prisma gandirii fiecaruia.
Cuvintele din dictionarul explicativ nu devin frumoase numai prin prisma gandirii personale ci si datorita contextului social in care sunt amplasate, a formei acestora si a notiunii reprezentate sau pur si simplu raman cu un sens superb datorita formei armonioase ale acestora.
Contextul poetic ramane insa criteriul cel mai bun pentru a determina frumusetea unui cuvant. In cazul limbii romane ar trebui sa facem un studiu de caz prin prisma poeziei eminesciene, fapt ce va dezvalui frumusetea de necontestat a limbrii romane.
Conform ultimelor studii efectuate de catre cei mai renumiti lingvisti rezulta ca Eminescu a folosit frecvent un numar de 20 de cuvinte, ce au cuprins atat verbe cat si adjective si substantive.
Acestea sunt:
- Dulce;
- Negru:
- Alb;
- A veni;
- Lume;
- Luna;
- Umbra;
- Viata;
- Noapte;
- Mana;
- Suflet;
- Ochi;
- Vis;
- A vrea;
- A parea;
- A putea;
- A vedea;
- A trece.
Aceste cuvinte ar putea fi incluse cu succes in lista celor mai frumoase cuvinte ale limbii romane din dictionarul explicativ.