dictionar de limbi straine

Dictionar explicativ – exista si varianta neoficiala?

Am auzit de curand o discutie purtata de un grup de prieteni asupra dictionarelor explicative si a calitatii acestora. Mai mult decat atat, au existat anumite opinii despre existenta unor DEX-uri neoficiale, iar discutiile au degenerat rapid intr-o cearta de zile mari.

Faptul ca exista si variante neoficiale ale dictionarelor explicative nu m-a uimit decat intr-o mica masura, deoarece acestea sunt reprezentate (in opinia mea) de DEX-ul online sau de aplicatiile pentru telefoanele mobile.

Dictionarul explicativ este elaborat de lingvisti

DEX-ul copilariei noastre ramane insa obiectul de baza pentru cei ce au probmele lingvistice si a fost elaborat de catre cei mai mari specialisti in domeniul lingvistic si lexical. Informatia publicata a fost atent verificata, sortata si sistematizata lucru despre care nu as fi sigur ca se intampla si in cazul variantelor online.

Nu ma refer la corectitudinea informatiilor deoarece sunt sigur ca aceasta este maxima, ci la faptul ca informatia nu este clasificata si sistematizata.

Carcotasii ar putea spune insa ca nu exista variante oficiale ale dictionarului explicativ, asadar nu pot exista variante neoficiale. As putea sa ii contrazic deoarece dictionarele publicate in 1975 si 1996 poarta semnatura unor nume de prestigiu si au fost publicate sub egida Academiei Romane, fapt ce le ofera acea nota de autenticitate si respectabilitate necesara.

Pe de alta parte cei ce au pornit aceasta discutie imi par ca vad un dictionar in termenul unei legi emise de o autoritate. Problema nu se pune din acest punct de vedere, deoarece calitatea unui dictionar explicativ este cea care conteaza in ultima instanta.

Care este numarul definitiilor explicate? Cat de bine este formulat? Care este prezentarea grafica? Cat de usor poate fi accesat? Acestea ar trebui sa fie intrebarile ce vor sta la definirea calitatii unui DEX.

Variante neoficiale nu exista

Desigur ca sunt intotdeauna de preferat dictionarele explicative scrise de catre autoritati in domeniul lexical ce sunt angajati a unor institutii de prestigiu. In Romania cea mai prestigioasa institutie in domeniul lingvistic ramane Institutul de Lingvistica Iordan Rosetti, ai caror specialisti au publicat in 1996 ultimul DEX.

Acest lucru nu inseamna ca membrii acestuia sunt singurii ce au dreptul de a publica dictionare explicative, deoarece ceea ce conteaza in final este girul Academiei Romane ce va confirma calitatea dictionarului.

Numarul definitiilor imi pare un indicator de luat in seama, deoarece complexitatea unui DEX ramane un indicator de seama. Cu cat sunt explicate mai multe cuvinte cu atat acesta va fi mai citit, insa importanta este si calitatea explicatiilor.

Secolul 21 este acela al vitezei iar acest lucru se manifesta si in cazul dictionarelor explicative. Un DEX tiparit necesita multa munca iar riscul ca acesta sa fie deja depasit in momentul in care este publicat ramane enorm.

Chiar daca sunt „neoficiale”, variantele DEX-ului din mediul virtual raman cele mai actuale deoarece pot fi actualizate cu numai cateva clickuri. Acestea pot fi accesate de oriunde ne-am afla, cautarea informatiilor se face usor si avem posibilitatea de a ne face mai multe liste ce pot fi consultate ulterior.