Internetul a devenit un prieten fara de care viata cotidiana ar fi greu de conceput. Rezervarea vacantelor, plata facturilor, achizitia produselor nu mai pot fi concepute fara prezenta unui calculator legat la internet, iar acest fenomen a acaparat incetul cu incetul aproape toate domeniile.
Chiar si dictionarele au „migrat” in mediul online. Acestea sunt mai usor de folosit si de accesat, chiar daca calitatea informatilor nu mai este aceeasi ca in cazul unui dictionar obisnuit.
DEX online
Imi aduc aminte de vremurile in care faceam primii pasi in viata iar cel mai bun prieten imi era dictionarul explicativ. Copertile cartonate, mirosul de hartie proaspat tiparita si calitatea pozelor mi-au ramas si acum pe retina sufletului, dar acestea au fost inlocuite in prezent de un DEX online.
Acesta a ajuns rapid unul dintre cele mai accesate site-uri ale epocii moderne deoarece oricine se loveste de o problema legata de lingvistica poate gasi aici rezolvarea.
Proiectul a inceput in 2001 ca mai toate inventiile ce ne-au marcat existenta: sub forma de test. Initiatorul proiectului se afla in faza de invatare a dezvoltarii unui site si a preferat metoda „invata facand”, astfel incat a inceput sa isi testeze aptitudinile cu ajutorul unui site pornit de la zero.
Acesta a fost denumit DEX online datorita faptului ca pe toti ne pandesc greselile de exprimare, chiar daca cunostiintele noastre de limba romana sunt mai avansate.
Proiectul a devenit rapid unul de suflet si a fost gazduit aproape un an pe calculatorul initiatorului, devenind astfel inaccesibil in anumite perioade de timp datorita faptului ca uneori calculatorul a fost inchis.
Dezvoltarea DEX online a fost accelerata in momentul in care acesta a fost descoperit in mod accidental de catre Federatia Romana de Scrabble.
Dezvoltarea DEX online a luat amploare incepand cu anul 2004
DEX-ul gazduit online a depasit faza de test in 2004, odata cu angajarea unei echipe de programatori si de lingvisti ce au inceput sa se preocupe de dezvoltarea in mod profesionist a acestuia.
Au inceput astfel sa fie folosite ca instrumente de lucru Dictionarul Morfologic (pentru lista de flexiuni) ce a fost pus la dispozitia programatorilor de catre Federatia Romana de Scrabble. In acest mod a fost elaborata structura bazei de date si a fost conceput un prim set de reguli odata cu importul acelora ale Federatiei de Scrabble in baza de date a dictionarului.
A doua faza a constat in scrierea unui cod pentru afisarea informatiilor dorite de catre utilizatori. Munca echipei ce a lucrat la dezvoltarea DEX online a fost migaloase si de rutina, iar cei 11 ani de munca au pus serios la incercare rabdarea echipei, dar proiectul a fost dus la bun sfarsit.
Momentele in care trebuiau parcurse mai multe seturi de documente pentru a inlocui anumite caracteristici au devenit o obisnuinta, iar acestea necesitau de cele mai multe ori scrierea unui program ce trebuia sa se descurce cu foarte multe particularitati.
Accesul la DEX-ul online este liber datorita filozofiei de viata a creeatorului acestuia. In viziunea sa banii nu au aproape nicio importanta, iar cei ce creeaza trebuie sa o faca numai pentru a sprijini dezvoltarea civilizatiei.