dictionar scolar

Dictionarul, elementul de baza pentru invatare

Copii sunt un element important pentru orice societate. Fiecare tara trebuie sa faca tot posibilul pentru a avea copii sanatosi si educati, pentru ca numai asa societatea va evolua si va avea continuitate la nivel mondial.

Sanatatea si educatia sunt prioritare pentru orice tara, iar acestea trebuie sa inceapa de la varsta cea mai frageda.

Dictionarul joaca un rol esential in procesul de invatare

Procesul de invatare este deosebit de greu pentru orice copil. Daca atunci cand acesta este mic cartile si jocurile au un rol decisiv, pe masura ce va creste locul acestora va fi luat de dictionare, fie ca sunt explicative sau cele folosite pentru a invata limbi straine.

Din pacate copii din ziua de astazi citesc din ce in ce mai putin iar acest aspect isi pune in mod negativ amprenta pe evolutia acestora. Televizorul si calculatorul au luat locul cartilor si al jocurilor din spatele blocului, iar copii nostri au probleme in ceea ce priveste integrarea in societate si dezvoltarea vocabularului.

De aceea trebuie sa facem orice efort pentru a ii indemna sa foloseasca un dictionar explicativ chiar daca acest lucru poate fi o corvoada la inceput. Acesta ii va ajuta sa isi imbogateasca vocabularul si sa inteleaga mai bine notiunile de gramatica.

Lectura este si va ramane un proces esential pentru dezvoltarea unui copil, deoarece numai asa acesta isi va putea dezvolta intelectul si va face legaturile corecte cu lumea inconjuratoare.

Imi aduc aminte cu nostalgie vremurile in care foloseam un DEX ce era aproape la fel de mare ca mine. Copertile gri din carton presat si numarul mare de pagini il faceau foarte greu de carat, de aceea apelam la parinti pentru a il scoate din bibilioteca.

Dictionarul explicativ a fost prietenul copilariei

DEX-ul a devenit astfel un prieten de nadejde cu ajutorul caruia am explorat lumi fantastice, alaturi de eroii copilariei: cei trei muschetari, Robinson Crusoe sau eroii antici.

Acesta m-a ajutat sa inteleg absolut tot ceea ce citeam, mi-a dezvoltat vocabularul si a contribuit la admiterea in liceu datorita colectiei impresionante de sinonime si antonime pe care am invatat-o.

Dictionarul ne indica chiar si originea cuvintelor (etimologia) si este insotit de poze semnificative ce acopera mai multe domenii.

Desi dictionarul explicativ este disponibil si in varianta online, am constatat cu bucurie ca in ultima perioada s-a lansat la Iasi si un dictionar explicativ ilustrat (DEXI). Acesta a dezvoltat cu succes capitolul de poze al primului DEX si are un numar de 2280 pagini, in jur de 2100 de imagini (din pacate alb negru) si aproximativ 114.000 cuvinte.

Noul dictionar reprezinta o contributie semnificativa in peisajul lexical al limbii romane deoarece contine ultimele neologisme intrate in limba noastra si ofera un mare avantaj copiilor datorita numarului mare de poze.

Cuvintele din dictionar contin in afara sensului de baza si evolutii semantice, valorile stilistice capatatea de-a lungul vremii, indicatii gramaticale, de punctuatie si ortoepice si anumite constructii fixe ce nu au fost acoperite niciodata de vechiul DEX, astfel incat creatorii acestuia ar putea fi mandri de opera noilor lingvisti.