Dictionar explicativ

De ce avem nevoie de un dictionar explicativ

Imi aduc aminte cu nostalgie vremurile in care eram copil si deprindeam tainele limbii romane. Inca din primele clase mi-a placut sa citesc dar problemele copilariei isi spuneau inca cuvantul, deoarece nu toate cartile erau pe intelesul meu iar oe cele mai multe le citeam cu mare dificultate.

Existau multe cuvinte sau expresii ce nu aveau niciun sens pentru mine dar acest lucru nu m-a impiedicat sa citesc in continuare. Salvarea a venit de la tatal meu ce mi-a spus sa folosesc dictionarul explicativ al limbii romane pe care il aveam in biblioteca.

Tin minte ca am scotocit  o perioada lunga de timp in biblioteca, cu toate ca DEX-ul era o carte pe care cu greu o puteai ignora. Cele 2000 pagini si copertile cartonate o scoteau destul de mult in evidenta dar eu ma gandeam ca DEX-ul este o carte mititica, asa cum vazusem dictionarele de limbi straine.

Un dictionar pentru fiecare

DEX-ul a devenit imediat cel mai bun prieten al meu desi imi ingreuna considerabil viteza si cursivitatea cu care citeam. Intreruperile erau destul de dese pentru ca existau multe cuvinte al caror inteles imi era strain, dar acest lucru m-a ajutat ulterior sa devin olimpic la romana si sa imi public mai multe schite si nuvele.

Dictionarul explicativ al limbii romane a fost creeat cu un singur scop: acela de a ne ajuta sa ne imbogatim vocabularul si sa intelegem in detaliu nuantele fiecarui.

Mult mai tarziu am aflat ca acesta este imbogatit in permanenta cu noi cuvinte ce intra in limba romana, iar la o cel mai bun dictionar explicativanumita perioada de timp sunt publicate editii revizuite si adaugite.

Folosirea DEX-ului m-a invatat si cum sa folosesc un dictionar, iar acest lucru mi-a fost de ajutor in liceu in momentul in care am inceput sa invat engleza si germana (pe care nu le faceam la scoala, iar de meditatii nici nu putea fi vorba pe vremea aceea).

In timp ce colegii mei se descurcau cu greu cu dictionarul de engleza eu stiam deja ce si cum sa caut iar acest lucru mi-a usurat foarte mult viata de elev.

In acea perioada exista chiar o traditie in privinta dictionarului explicativ. Fiecare casa nu era completa daca nu avea un DEX in biblioteca, dar din pacate astazi acest obicei este pe cale de disparitie. Copii moderni nu mai citesc atat de mult, iar in momentul in care nu inteleg anumite cuvinte apeleaza la DEX-ul online, ce este mai usor de folosit si nu ocupa mult spatiu in biblioteca.

Chiar si in aceste conditii faptul ca multa lume apeleaza la DEX este un lucru important in societatea de astazi, deoarece traditia a ramas aceeasi pentru romani chiar daca modul de manifestare al acesteia s-a schimbat odata cu trecerea vremurilor.

Un lucru ramane insa cert: nevoie de cunoastere si de intelegere a lumii ce ne inconjoara a ramas aceeasi, iar acum avem nevoie de un DEX parca mai mult ca pe timpul copilariei mele. Fara un dictionar explicativ orizontul nostru va ramane limitat, iar sansele de a progresa si a razbi in viata se vor micsora semnificativ.

Ce este de fapt un dictionar

Desi multi folosesc dictionarele clasice sau cele online aproape nimeni nu poate sa ne ofera o definitie corecta a termenului „dictionar explicativ”.

Un dictionar este o carte in limba romana ce contine o colectie de cuvinte aranjate in ordine alfabetica, insotita de explicatii privind intelesul acelui cuvant (sau fraze).

Fiecare cuvant din aceasta carte este foarte precis definit si contine o serie de elemente suplimentare:

  • Intelesul cuvantului explicat foarte clar;
  • Originea cuvantului respectiv (etimologie);
  • Lista de declinari, antonime si sinonime;
  • Pronuntia corecta.

Un dictionar explicativ nu trebuie insa confundat cu o enciclopedie (chiar daca si DEX-ul contine poze) datorita diferentelor dintre acestea.

In timp ce dictionarul explica pe scurt intelesul unui cuvant si se rezuma la intelesul strict lexical al acestuia, enciclopedia intra mai mult in amanunt pentru fiecare obiect (sau termen).

Cu alte cuvinte, un dictionar este folosit ca un instrument utilitar iar enciclopedia este destinata sa satisfaca anumite curiozitati si sa ne ajute sa dobandim mai multe cunostiinte generale despre anumite teme.

Un dictionar explicativ ne este de foarte mare ajutor in mai multe situatii:

  • Atunci cand cautam intelesul si sensul unui cuvant pe care nu il intelegem;
  • Suntem in cautarea unor sinonime sau antonime pentru un anumit cuvant;
  • Ne pregatim de un examen important (capacitate, BAC, admitere in facultate, etc);
  • Nu stim care este pronuntia corecta a unui cuvant datorita faptului ca nu suntem in masura sa apreciem corect unde sa punem accentul;
  • Dorim sa verificam transcrierea corecta a unui cuvant;
  • Suntem interesati sa aflam etimologia cuvintelor.

noul dictionar explicativ al limbii romaneDEX-ul ramane un instrument de referinta si in ziua de astazi, chiar daca suntem in plina era informationala iar internetul a devenit o prezenta obisnuita in casele tuturor romanilor.

De cele mai multe ori informatia pe care o gasim in mediul online nu este sortata sau verificata, iar in acest caz trebuie sa pierdem destul de mult timp cu indexarea si interpretarea informatiilor. In cazul unui dictionar explicativ acest lucru este deja facut de catre experti autorizati, iar tot ceea ce avem de facut este sa citim si sa memoram informatia prezentata.

Primul dictionar explicativ al limbii romane si istoria sa

Notiunea de dictionar explicativ cred ca este cea mai populara in randul romanilor deoarece aceasta ne vine prima data in minte atunci cand auzim termenul de dictionar. DEX-ul este cartea de baza a fiecarui roman si si-a facut aparitia in premiera in anul 1975, atunci cand a fost publicata prima editie.

Chiar daca in 1958 a aparut Dictionarul limbii romane moderne (DM), acesta a fost depasit destul de repede de noianul de cuvinte noi ce intrau in limba noastra in fiecare an, iar limba romana se afla in cautarea unui nou dictionar care sa aiba un caracter de „lege” si sa fie autoritatea suprema in materie.

Mai mult decat atat, necesitatea unui DEX modern era cu atat mai mare cu cat disputele gramaticale inerente oricarei limbi erau dese si destul de greu de arbitrat.

Inceputul dictionarului explicativ a fost facut de catre unul dintre membrii echipei ce redactase DM: Luiza Seche, cercetator la Institutul de Lingvistica ce a demarat (de una singura) lucrul pentru noul DEX. Aceasta a fost de fapt parintele noului dictionar explicativ, deoarece a gandit conceptia, titlul, normele de lucru si chiar si acronimul popular DEX sub care este cunoscut dictionarul.

Inceptul a fost foarte dificil iar cantitatea de munca a fost imensa, dar chiar si in aceste conditii cercetatoarea a dus la bun sfarsit prima sectiune a DEX (ce continea literele de la A la E).

Norocul noului dictionar explicativ a fost academicianul  Ion Coteanu, ce a venit in ajutorul proiectului cu propunerea de predare a manuscrisului catre Institut si crearea unei echipe de lingvisti si lexicografi ce urmau sa lucreze sub coordonarea doamnei Seche.

Acesta a fost momentul de cotitura pentru DEX, deoarece durata in care a fost publicat s-a scurtat considerabil iar munca in echipa a permis elaborarea unui dictionar complex si foarte bine structurat.

Desi DEX-ul a aparut in 1975 este interesant de stiut ca munca pentru elaborarea acestuia a inceput in 1960. Conceptia acestuia a mers foarte greu la inceput datorita faptului ca initiatorul proiectului lucra in paralel (in echipa cu sotul) pentru a publica Dictionarul Academiei, o lucrare de mare complexitate din care au fost publicate intre anii 1965 – 1974 volumele aferente literelor M – P.

Munca ce a stat in spatele DEX-ului a fost titanica si plina de incercari. Neologismele intrau in mod galopant in limba romana, iar cazurile in care anumite „litere” au fost predate la tipar si reluate datorita altor probleme nu au fost deloc rare.

Lexicul limbii romane se imbogatea rapid si constant, ia acest lucru a cauzat numeroase intarzieri datorita faptului ca echipa de cercetatori trebuie sa revina deseori asupra stivelor de manuscrise ce umpleau pana la refuz birourile.

Situatiile in care anumite „litere” erau considerate gata de a fi date la tipar si se constata ca numarul cuvintelor era substantial mai mare decat planul initial devenisera deja o obisnuinta, iar acest lucru avea un impact negativ asupra numarului de pagini si al planificarilor tipografiei.

Dupa multa munca si intarzieri noul dictionar explicativ al limbii romane a fost lansat intr-o friguroasa zi de 3 decembrie 1975 la libraria Mihai Eminescu (Elisabeta colt cu Academiei). Acesta continea cea mai bogata colectie de cuvinte a limbii romane explicata in detaliu, insotita de sinonime, antonime si declinari.

Dictionarul continea in premiera si o colectie bogata de poze din diferite domenii. Calitatea hartiei pe care a fost tiparit si a copertii erau exceptionale pentru acea perioada. Imi aduc aminte cu drag de copertile din carton de cea mai buna calitate asemanatoare cu cele din bibliotecile boieresti, de hartia „foita de tigara” si cartonul lucios ce a fost folosita pentru poze.

dictionar explicativ pentru eleviDEX-ul avea sa devina in cel mai scurt timp cea mai vanduta carte din perioada comunista. Acesta se procura cu foarte mare greutate (ca mai toate produsele de calitate exceptionala ale vremii) iar cazurile in care acesta a fost platit aproape triplu nu au fost deloc rare.

Conceptia ca orice biblioteca nu era completa fara un dictionar explicativ era foarte raspandita in acea vreme iar setea de cunoastere nu putea fi satisfacuta decat cu ajutorul cartilor sau al dictionarelor.

A doua editie a dictionarului a aparut la scurt timp datorita impactului extraordinar al acestuia in randul publicului. A doua editie si-a facut aparitia in 1980 si a fost la fel de bine vanduta ca si prima si a fost insotita si de un supliment ce continea ultimele cuvinte intrate in limba romana (denumit DEX – S).

Din pacate evenimentele din decembie 1989 au bulversat destul de mult societatea romaneasca si au produs schimbari majore in toate domeniile, iar limba romana nu putea face exceptie de la acestea. Schimbarile survenite in limba au fost dramatice si s-au succedat cu mare repeziciune, iar urmatoarea editie a DEX-ului a aparut de abia in 1998.

Acesta a fost realizat de catre Institutul de Lingvistica Iorgu Iordan si a aparut sub egida Academiei Romane.

Impactul de care s-a bucurat in randul publicului nu a mai fost asa de mare ca in trecut, dar aparitia acestuia reprezinta un moment important pentru limba romana deoarece nou DEX realiza un acord peste timp intre editiile anterioare cu cele mai noi norme ortoepice, ortografice si de punctuatie aparute in limba romana.

Dictionarul este cea mai completa colectie de cuvinte ale limbii romane. Nu mai putin de 67.000 cuvinte sunt sortate, clasificate si explicate pe intelesul publicului. Astfel sunt disecate un numar mare de cuvinte folosite in operele clasice si moderne, ultimele neologisme, un numar exceptional de regionalisme si arhaisme insotite de un numar covarsitor de noi termeni aparuti in limba romana datorita informaticii, dreptului, mass  media, etc.

Diferenta fata de editia precedenta a Dex-ului o constituite un numar de 7000 de articole noi, iar acesta se adreseaza tuturor ce au nevoie de clarificari sau informatii noi despre cuvintele intrate in limba romana si intelesul acestora.

Dictionarul explicativ scolar vine in completarea DEX-ului si este destinat elevilor. Acesta are ca scop intelegerea in detaliu a celor mai folosite cuvinte din limba romana si ofera numai informatii in concordanta cu cele mai noi norme ale limbii romane.

DES ofera cele mai proaspete informatii si despre anumite cuvinte ce provin din domenii specifice: online, internet, lingvistica.

O alta categorie de dictionare ce mi-a atras atentia (si care vin in completarea dictionarului explicativ al limbii romane) sunt cele tematice. Acestea sunt interesante datorita faptului ca abordeaza o anumita tema pe care o dezvolta si intra in cele mai mici detalii.

In ultima vreme (asa dupa cum am mentionat si mai sus) dictionarul explicativ are o versiune online, ce este mult mai usor de consultat si cuprinde informatii diverse. Desi informatiile nu sunt sintetizate si clasificate, acesta reprezinta varianta ideala pentru oamenii ocupati si cei grabiti.

Informatiile sunt prezentate sintetic, intr-o maniera mai putin estetica si nu sunt insotite de poze sau alte detalii ce ar putea clarifica aspectele pe care nu le intelegem.